De Kracht Van Je CV

CV oftewel Curriculum Vitae is naast je motivatiebrief meestal het eerste wat een potentiële nieuwe werkgever van jou te zien krijgt en dit wordt dan ook gezien als het visitekaartje van jezelf.

Maar hoe zorg je nou voor een goed CV?

Om het lekker cliché te houden is een CV een reflectie van jezelf, waarbij altijd meteen wordt gezien of er veel of weinig tijd en moeite in is gestoken. 

Gelukkig kan je met de onderstaande tips je CV al een hele goede opknapbeurt geven:

Het Format
PDF
Ieder programma opent je CV anders, dus zorg dat je je CV niet in een word document opslaat maar als PDF, dit zorgt er niet alleen voor dat je CV altijd dezelfde layout heeft, maar ook gelijk dat niet iedereen het zomaar (zonder extra programma of extensie) kan veranderen
Het Format
max 2 pagina’s
Je wilt niet van je CV een heel boekwerk maken, het gaat om een overzicht. Tenzij het gaat om een hele grote uitzondering is het meestal zo dat als je CV niet op 2 pagina’s past dat je teveel onbelangrijke dingen wilt laten zien. (veterstrikdiploma, pietendiploma?)
De Layout
Strak
Zorg dat er een goede lijn in je alinea’s en je bulletpoints zit, dit maakt het zowel overzichtelijk, makkelijker te lezen, en natuurlijk geeft een slick uiterlijk een hele goede first impression!
FOTO
JA + Niet te oud

Moet je een foto plaatsen in je CV? JA dat zeker, hierbij zorg je ervoor dat mensen een beeld hebben bij welke persoon die toffe skills, ervaringen en opleidingen heeft gehaald. Ook zal dit bij de grotere bedrijven waar je CV op “de stapel” komt makkelijker zorgen dat jij met kop en schouders (als die op de foto staan 😋) er bovenuit springt ten opzichte van de mensen die dit niet hebben

Volgorde
Chronologisch

Begin je CV met je meest recente/huidige werkervaring en werk naar beneden naar je meest oude werkervaring. Buiten dat dit een ongeschreven regel is, zorgt dit niet alleen dat je (meestal) je meest belangrijke ervaring bovenaan staat, maar mocht de persoon die het leest alleen maar even scannen over je profiel dan zie hij of zij je belangrijkste ervaring als eerst.

  • Na je werkervaringen begin je op dezelfde manier met je opleidingen, hoogst genoten/laatste afgerond als eerst. Probeer hierbij niet het lijstje (te veel) aan te vullen met kleine opleidingen/cursussen zodat je (hoofd)opleiding niet meer te vinden
Gaten
NEE
Niemand heeft hetzelfde leven als iemand anders, maar een CV hoort een zo compleet mogelijk overzicht te zijn van iemand zijn werkverleden. Als jij een jaar bent gaan reizen, voor jezelf bent begonnen, een sabbatical, door ziekte of welke privé omstandigheden een pauze hebt genomen. Laat dit dan weten in je CV, denk er maar aan dat als je dit leeg laat dat ze waarschijnlijk van het ergste uitgaan.
Omschrijving
KISS

Er zijn meerdere zinnen die slaan op het KISS principe, maar in dit geval staat het voor Keep It Short & Simple. Een omschrijving wat je hebt gedaan is een zeer goede toevoeging op je taakomschrijving, maar zorg dat deze niet te lang is. Houd hierbij altijd de vergelijking met een presentatie, als het op 1 slide past en niet te vol lijkt kan het waarschijnlijk wel ook als omschrijving.

Hobby's / Sporten
JA

Ze willen via je CV jouw zo snel mogelijk goed leren kennen, en als jij normaal gesproken 5 dagen in de week op je surfplank te vinden bent is het ook wel fijn als dat beeld van jou ook zo overkomt. Ook zijn relevante hobby’s heel erg toevoegend aan je CV, als jij ieder weekend aan een auto aan het sleutelen bent om deze werkend te krijgen zegt dit niet alleen veel over je technisch inzicht, maar ook over je doorzettingsvermogen en je vindingrijkheid.  Kijk hierbij wel uit dat je niet te veel gaat opnoemen en alleen de relevante en belangrijke dingen hier op gaat noemen, het is een “bij”zaak van je professionele samenvatting maar helpt wel om het beeld van wie ben jij te vormen. Een waslijst met 20 verschillende bordspellen die jij 2x per jaar met je nichtje speelt op een verjaardag is dus niet een al te slim plan.

Spelling
Correct
Ik denk dat ik inmiddels al vaak genoeg heb gezegd hoe jouw CV jezelf weerspiegeld, hierbij is het dus ook zo dat je geen fouten in je CV wil hebben staan, aangezien dat nou niet echt heel positief overkomt. Gooi er een spellingchecker over en laat het een (of meerdere) keren controleren door familie, vrienden of zelfs door mij.
Het Beeld
Alleen mits goed doordacht (HOOG RISICO)

Toch weer even terug naar dat beeld van jezelf, laat iemand die jouw goed kent (zowel privé als professioneel) het CV doorlezen en stel diegene een van de volgende vragen:

  • Herken je mij hier in?
  • Geeft dit een goed beeld van mij weer?
Speciaal
Alleen mits goed doordacht (HOOG RISICO)

Zit je te denken aan een manier om je CV echt die SPECIAL touch te geven? Denk er dan nog even twee keer over na, want het kan je CV helemaal teniet doen. Onderstaand twee voorbeelden waarbij eentje goed uitpakt, en de andere niet:

  • Alles in een film opnemen met toffe special effects, en dan erachter komen dat degene die jouw CV heeft beoordeeld epilepsie heeft helpt natuurlijk niet zo erg.
  • Echter zijn er natuurlijk zeker wel manier om te zorgen dat jouw CV zeker goed aankomt, zo zijn er situaties geweest waarin iemand zijn CV heeft laten printen op de icing van een cake en die te laten bezorgen bij een bedrijf (met een papieren versie erbij natuurlijk) zodat iedereen genoot van zijn cake en hij natuurlijk de beste first impression had.

Omdat ik het voorbeeld van een goed CV toch een beetje wil handhaven laat ik het hierbij ook bij 2 A4tjes, want we zouden niet willen dat dit een te langdradig stuk tekst wordt, toch?

Tim Linnartz

Mocht je hulp nodig hebben met je CV, schroom dan niet om contact op te nemen met mij zodat ik je zowel kan helpen met je CV op te stellen als je te helpen met plekken waar we jouw CV kunnen aanbieden!