Van Lead Engineer naar Engineerings Consultant

De meeste mensen kijken toch wel even twee keer of vragen me of ik de zin kan herhalen als ik ze vertel dat ik op dit moment van Lead Engineer naar Engineerings Consultant over ben gestapt. Ieder bedrijf komt engineers te kort en als engineer heb je  de luxe om in een goede onderhandelingspositie te zitten qua arbeidsvoorwaarden. Buiten dat is het een van de meest innovatieve en  interessante branches om te werken waarbij ik de kans groot zie dat de techniek natuurlijk een steeds grotere rol gaat spelen in onze toekomst.

Waarom zou je dan uit die branche weg willen?

Het probleem was niet dat ik uit die branche weg wilde, het probleem was dat iedere engineer (inclusief ik zelf) die ik sprak een “hekel” heeft aan recruiters en consultants etc. En hoe meer ik erover na ging denken, hoe meer ik erachter kwam dat dat meestal kwam door de manier van benaderen. 

Als engineer krijg je een aantal berichten per week.  

Qua hoeveelheid aandacht heb ik bijvoorbeeld zelf meegemaakt dat ik met een recruiter in zee ging en na mijn 1e gesprek 2 weken lang mijn recruiter niet te pakken kreeg, waarna ik (via het hoofdkantoor een terugbelverzoek moest achterlaten om hem te bereiken) te horen kreeg dat het toch geen 2e gesprek werd (dat had ik al verwacht natuurlijk na 2 weken radiostilte.) Helaas is dit niet het enige voorbeeld wat ik ken, en worden er vaak conclusies genomen voor de engineer waardoor er  weinig aandacht aan het proces wordt besteed.
Qua kennis is dit de grootste tegenvaller. Vaak wordt er gevraagd welke functie je op dat moment uitoefent en ook welke functie of welk vakgebied je jezelf graag in zou willen verdiepen, wat natuurlijk super is. Echter in de praktijk blijkt als je een wat specifieke functie, bedrijf of branche aangeeft dat de meeste consultants niet precies weten wat er mee wordt bedoeld en daarom vaker met functies aankomen die weinig of helemaal geen aansluiting hebben.  

Toen ik een kans kreeg om deze negatieve ervaringen met de gehele branche om te draaien werd deze met open armen ontvangen. Als een engineer weet ik uit ervaring wat de pijnpunten zijn en kan ik die gebruiken juist deze pijnpunten te ontwijken bij andere engineers. Door mijn 3 jaar ervaring in de sales praat ik lekker vlot en toen mij tijdens mijn opleiding werd gevraagd wat ik wilde worden heb ik altijd beantwoord: “De brug tussen de Techniek en het Sociale gedeelte”.  Ik denk daar zelf wel het verschil in te kunnen maken, in zowel functies als Lead Engineer, maar ook een functie zoals Engineering Consultant.

Inmiddels heb ik nu een aantal maanden ervaring als Consultant en weet ik hoe het voelt om zowel bedrijven als engineers te benaderen. In deze periode heb ik veel meer respect gekregen voor recruiters en consultants. 

Helaas zie ik ook op dagelijkse basis dat sommige mensen ten koste van andere willen plaatsen en dat daardoor zowel de bedrijven als kandidaten terughoudend zijn omdat ze nog littekens hebben van de vorige ervaringen.
Mijn doel is om die mensen te overtuigen dat wij ook op een positieve manier bijdragen kunnen leveren, en mogelijk het beeld van de markt weer naar iets positiefs te draaien.

Tim Linnartz

Heb je als bedrijf of als Engineer na het lezen van dit artikel de behoefte om in contact te komen om te kijken hoe ik deze onderwerpen haalbaar maak? Neem dan contact op met mij!