Welke baan “mag” ik op solliciteren

Welke baan "Mag" ik op soliciteren

We kennen het allemaal wel, de deels op waarheid gebaseerde, verhalen over vacatures van iemand die voor een instroomfunctie in de sector wel 10 jaar relevante werkervaring nodig heeft, de junior die in 3 verschillende taken moet bewijzen dat hij of zij uitblinkt in die sectoren, of natuurlijk de persoon die zich vanuit een MBO niveau omhoog heeft gewerkt, door ervaring, naar een HBO+ functie en dan bij alle vacatures tegenkomt dat een HBO diploma vereist is.

De aanleiding voor deze Blog is een situatie die zich laatst voordeed: Persoon 1: Is blij met zijn baan. Persoon 2: Persoon 1 heeft zoveel geluk dat hij bij dat bedrijf terecht is gekomen via via, normaal komt daar nooit iemand binnen. Ik: Zou jij daar ook willen werken dan? Persoon 2: Ja, maar daar kom je dus zo niet binnen zonder een perfect CV en de ervaring. Ik: heb je daar gesolliciteerd? Persoon 2: Nee.

De vraag is dan natuurlijk heb je wel 100% van de vereisten van de vacature nodig, of misschien zelfs 110% (je vind zelf dat je nog meer ervaring nodig hebt dan gevraagd om te kunnen bewijzen dat jij de beste kandidaat bent). Of is 80% ook goed?

Het antwoord ligt helaas niet zo simpel, je kan je voorstellen dat een arts toch wel een papiertje nodig heeft om veilig (en bevoegd) operaties uit te voeren op een patiënt, maar een elektricien met 20 jaar ervaring heeft natuurlijk zeker wel de kans om door te groeien naar een engineerings functie.

De praktijk leert dan ook dat je eerder naar het totaalplaatje moet kijken dan naar de meetpunten per stuk, de volgende 2 omschrijvingen zijn beide op engineerings gebied, maar zouden beide kunnen kwalificeren voor de functie

Tim Linnartz

Heb jij nou alsnog moeite om te beslissen welke vacature in jouw straatje past, of misschien zelfs kennis nodig naar welke functies jij kan doorgroeien? Geen zorgen, daar kan ik je bij helpen! Stuur mij een berichtje en dan kijken we samen hoe we de volgende stap in jouw carrière waar kunnen maken!